Lqhx0TURF_15Boc_TC_UxW7ReY4 KAMUNTING CENTRAL: Hot!!! Kenyataan Tian Chua Kenyataan Manusia Yang Mempunyai Martabat Paling Rendah.

Pages

Saturday, March 2, 2013

Hot!!! Kenyataan Tian Chua Kenyataan Manusia Yang Mempunyai Martabat Paling Rendah.Beberapa pemimpin dan pemerhati politik hari ini menyelar Naib Presiden PKR, Tian Chua yang dilapor mengaitkan insiden tembakan di Lahad Datu, Sabah hari ini dengan konspirasi terancang kerajaan Umno untuk mengalih perhatian dan menakutkan rakyat.

Mereka berkata, kenyataan Tian Chua itu tidak bertanggungjawab dan keterlaluan memandangkan tindakan pihak berkuasa terhadap kumpulan bersenjata dari selatan Filipina itu bersabit soal keselamatan dan keamanan negara.

Bekas Naib Pengerusi DAP, Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim berkata, kenyataan Tian Chua itu adalah skrip standard dari DAP yang langsung tidak peka dan tidak sensitif kepada isu keselamatan negara.

"Dengan membuat kenyataan seumpama ini, dia boleh dianggap sebagai manusia yang mempunyai martabat paling rendah. Ini adalah satu kenyataan melulu yang tidak kita harapkan daripada seorang manusia yang sopan.

"Apa yang boleh kita harapkan daripada dia apabila kita betul-betul berada dalam peperangan jika dia boleh mengeluarkan kenyataan seumpama itu terhadap insiden pencerobohan di Lahad Datu," katanya kepada Bernama apabila dihubungi.

Antara lain, laporan yang tersiar di laman berita rasmi PKR itu memetik Tian Chua sebagai berkata pencerobohan di Lahad Datu itu hanya sandiwara kerajaan untuk menakut-nakutkan rakyat, seolah-olah wujud suasana tidak aman di Sabah.

"Ada konspirasi oleh kerajaan Umno untuk mengalih pandangan rakyat Sabah, terutama dalam isu pemberian kad pengenalan kepada warga asing," kata Ahli Parlimen Batu itu.

Justeru, Tunku Abdul Aziz mahu rakyat menilai peribadi Tian Chua dan berfikir sebelum memilih pembangkang pada pilihan raya umum akan datang.

Dua anggota komando Polis Diraja Malaysia terbunuh manakala tiga lagi cedera dalam insiden tembakan di Kampung Tanduo, Lahad Datu membabitkan kumpulan penceroboh bersenjata dari selatan Filipina.

Kejadian itu turut menyaksikan 12 penceroboh bersenjata yang merupakan sebahagian daripada 180 pengikut 'Sultan Sulu' yang dikepung pasukan keselamatan Malaysia, terkorban.

Dalam pada itu, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Ahmad Maslan menyifatkan kenyataan Tian Chua itu sebagai "jahat dan jahil" .

"Umno tidak akan mempermainkan soal keselamatan negara dan tidak mungkin menjadi pengkhianat kepada negara tercinta yang Umno telah berjuang untuk memerdekakan.

"Umno bukan macam pembangkang dalam beberapa peristiwa yang lepas telah mengkhianati negara ini," katanya.

Bekas Presiden Persatuan Bekas Tentera Malaysia (PBTM) Datuk Muhammad Abdul Ghani pula berkata, seharusnya semua pihak ketika ini bersatu dan tidak mencampur aduk politik dengan soal keselamatan negara.

Tegasnya, tindakan sewajarnya harus diambil terhadap Tian Chua dan mana-mana pihak yang dilihat menghasut rakyat supaya tidak mengulangi perbuatan sama.

Laman Twitter dan Facebook turut dihujani komen-komen yang menghentam kenyataan Tian Chua itu dan mahu tindakan tegas diambil terhadapnya. - Bernama


5 comments:

 1. Ahli Politik yang pemikirannya akan cetek.Tak layak jadi pemimpin...

  ReplyDelete
 2. Seorang rakyat Malaysia yang tidak ada sifat-sifat semangat kenegaraan...

  ReplyDelete
 3. Tian chua menyondol macam babi yang dia suka makan. Dia adalah binatang politik yang paling hina. Pijak bagi mampus saja jenis ni. Masanya akan sampai.....

  ReplyDelete
 4. SEMUA MASALAH INI BERPUNCA DARIPADA PEMBERIAN IC OLEH MAMAK KUTTY HARAMJADAH KEPADA PUAK SULU. LIHATLAH SELURUH RAKYAT MALAYSIA. INILAH KESANNYA !!!

  ReplyDelete
 5. Pakcu Rantau PanjangMarch 2, 2013 at 11:29 PM

  Tentang kesetian bukan kaitan dengan IC . Malah yang ada IC pun lebih hina dari musang berbulu ayam bila sering mencipta sesuatu yang mengeruhkan keadaan demi meraih undi dan menjadi jaguh murahan.

  Sayang sekali bila ada penyondol dari belakang bila "BOSS" cetek mengeluarkan kenyataan maka terus angguk dan mengiya tampa memikirkan baik buruk kesan jangka panjang kepada negara ...walahualam

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...