Lqhx0TURF_15Boc_TC_UxW7ReY4 KAMUNTING CENTRAL: KISAH ADAM BOLEH BIKIN ABBY #SENTAP .

Pages

Tuesday, November 27, 2012

KISAH ADAM BOLEH BIKIN ABBY #SENTAP .
Penyanyi kelahiran sebuah rancangan realiti, Mohd Aizam Mat Saman atau dikenali dengan nama Adam mengakui dirinya ketika ini sedang mendalami ilmu agama dan ilmu perubatan Islam.


Walaupun Adam masih lagi mendalami ilmu agama, dia tidak mahu dirinya kelihatan riak dengan ilmu yang didapati.


Untuk memastikan niatnya untuk berubah sejajar dengan tuntutan Islam, Adam banyak membataskan dirinya dari melakukan perkara yang ditegah dalam Islam.


"Saya juga menjaga batas pergaulan dengan peminat perempuan dan tidak lagi bersalaman, tetapi kalau nak bergambar dengan saya tiada masalah. Perubahan ini berlaku secara perlahan-lahan kerana tidak mahu menimbulkan rasa riak," katanya.


Pun begitu, Adam mempunyai pegangan tentang perangai manusia yang dia tidak gemari kerana kemungkinan sikap itu mampu mempamerkan imej umat Islam yang tidak baik.


Justeru, Adam akan sentiasa berdoa agar Tuhan sentiasa membimbing dirinya ke arah dan jalan yang benar.


"Saya tak berapa berkenan melihat mereka yang baru memakai kopiah dan bertudung terus menjatuhkan hukum kepada orang lain.


Janganlah terlalu drastik kerana setiap orang ada bahagian masing-masing dan yang sebaiknya kita doakan agar dia juga turut berubah.


"Dalam solat saya mohon petunjuk daripada Allah dan inilah jawapan yang diberikan kepada saya iaitu memandu arah saya belajar perubatan Islam," luah Adam. MPP
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

1 comment:

  1. Alhamdulillah. semoga adam istiqomah berjihad menentang musuh iaitu nafsu dalam diri yang akan menggagalkan segala usaha manusia. Allah akan memberi hidayah kepada sesiapa yang meminta dan dikehendakiNya. kini tiba masa adam esok lusa siapa pula kita tak tau. jd pada sesiapa yang telah berhijrah jangan takbur dan bongkak.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...