Lqhx0TURF_15Boc_TC_UxW7ReY4 KAMUNTING CENTRAL: PANAZZ : BUKTI PAS HANYALAH PARTI POLITIK

Pages

Tuesday, January 25, 2011

PANAZZ : BUKTI PAS HANYALAH PARTI POLITIK

Fatwa dan dalil pilihanraya oleh PAS PIS PUS....Parti itu hanya menyentuh soal Islam apabila ia berkaitan dengan kepentingan politik mereka sahaja tetapi apabila ada perkara yang dilihat tidak sehaluan dengan Islam dilakukan oleh DAP dan PKR maka Pas hanya mendiamkan diri sahaja.....

Pas akan melakukan apa sahaja dan mengeluarkan 'fatwa' yang dianggap mengikut situasi semasa semata-mata untuk meraih sokongan. Pada Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas, Pas mendakwa kerjasama antara UMNO dengan MCA dan parti bukan Islam lain adalah haram kerana UMNO dikatakan mengikut telunjuk parti-parti itu tetapi bagaimana pula hubungan Pas dengan DAP yang secara terang-terang menentang penubuhan negara Islam.

Begitu juga dengan sikap Pas di Selangor yang dilihat tidak mempunyai 'taring' bagi menentang dasar-dasar kerajaan PKR yang disokong oleh DAP, walaupun ada dasar-dasar itu bertentangan dengan Islam. Turut menjadi perhatian mengenai sikap Islam Pas ialah apabila pada ceramah-ceramah politik mereka, masih wujud perbuatan memaki-hamun dan menyebarkan dakyah yang menjuruskan kepada fitnah terhadap kerajaan Barisan Nasional (BN).

Kalaulah Pas benar-benar mengikut lunas-lunas Islam dalam berkempen, sudah tentulah parti itu tidak akan membenarkan mana-mana pemimpinnya melemparkan dakyah dan tohmahan ketika berceramah. Itu belum lagi mengambil kira bagaimana Pas membiarkan sahaja ada pemimpinnya mengeluarkan 'fatwa' awal-awal lagi bahawa mengundi BN adalah haram.

Begitu juga apabila Pas tidak bersungguh-sungguh mengeluarkan nasihat kepada penyokong-penyokongnya (terutama di kalangan khatib dan imam) yang menjadi mimbar masjid untuk berpolitik. Tindakan Pas yang tidak bertegas dalam soal berkaitan Islam ini mengelirukan umat Islam atau mereka yang ingin memahami Islam.

Oleh itu, adalah wajar jika Pas benar-benar mengutamakan kepentingan Islam berbanding dilihat memperalatkan agama Islam demi untuk keuntungan politik mereka. Tidak salah untuk berpolitik kerana itu tuntutan dalam sebuah negara yang mengamalkan demokrasi tetapi janganlah menyalahkan agama Islam bagi tujuan berkenaan.

Hakikatnya, sebahagian besar umat Islam sudah muak dengan pendekatan politik yang diamalkan oleh Pas. Parti itu hanya menyentuh soal Islam apabila ia berkaitan dengan kepentingan politik mereka sahaja tetapi apabila ada perkara yang dilihat tidak sehaluan dengan Islam dilakukan oleh DAP dan PKR maka Pas hanya mendiamkan diri sahaja.

Keadaan inilah yang menyebabkan DAP dan PKR tidak pernah mengambil kira apa kata Pas jika mereka hendak melakukan sesuatu biarpun ada sesetengah seharusnya mendapat pandangan Pas dahulu memandangkan parti itu memperjuangkan Islam. Tetapi DAP dan PKR peduli apa? Mereka tahu Pas tidak akan berani bersuara kerana Pas hanya mahu mengeratkan persahabatan dan perkongsian kuasa dengan mereka.

Apa yang anehnya, Pas tidak pula membantah atau melahirkan rasa protes, kalau pun ia dilakukan, pendekatan yang digunakan cukup lembut sehingga ia disifatkan ibarat lepas batuk di tangga sahaja.

Oleh itu, pengundi-pengundi di DUN Tenang terutamanya umat Islam janganlah terpedaya dengan apa juga hujah berhubung perjuangan Islam yang mereka uar-uarkan.

Pas tidak lagi memperjuangkan Islam sebab itulah mereka terlalu bertoleransi dengan apa yang dilakukan oleh DAP dan PKR.

Mungkin pengundi-pengundi akan didedahkan dengan pelbagai hujah Pas mengenai perjuangan Islam itu tetapi percayalah semua itulah hanyalah gimik politik bagi meraih undi.

Apabila berakhir pilihan raya maka berakhirlah suara-suara Pas mengenai perjuangan berkenaan. Ia kerana Pas ingin memelihara hubungan dengan DAP dan PKR.

Berdasarkan kepada keadaan itu adalah wajar jika umat Islam tidak terpengaruh lagi dengan apa juga hujah Pas mengenai Islam. Ia kerana parti itu hanya bercakap soal Islam demi meraih sokongan politik, bukan untuk kesejahteraan umat.
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...